CPE Quiz: January/February 2016

Continuing Professional Education quizzes offer dietetics professionals the opportunity to earn CPE credit. Food & Nutrition offers 2.0 CPE hours via a self study (not professional reading) for completing the entire issue. Quiz questions reflect a series of articles, not a single article.

IMPORTANT: If you are reading this through the FoodNutriMag app on your tablet or smart phone, copy this URL (FoodandNutrition.org/CPE) and paste it into your device internet browser (Safari, Chrome, Firefox, etc.) for full functionality.

Instructions

Below are links to Food & Nutrition CPE quizzes. All questions are multiple choice and include an answer key.

  1. Enter your name and CDR registration number.
     
  2. Answer all of the quiz questions.
     
  3. Enter the Captcha® code. (This is to ensure you are a real person and not a spam bot.)
     
  4. Press the SUBMIT button.
     
  5. From the confirmation page, you may choose to download a Certificate of Completion or email yourself a link to the certificate. Click one of the links — either to download or to email certificate:
    • Download: the certificate will appear in your browser window as a PDF; print the certificate from this page or right-click to download and save.
    • Email: this will open your computer's default email program with a populated message that includes a link to download the certificate. Be sure to change the email recipient "To:" field to your email address.
       
  6. Print and fill out the certificate for your records. Retain a copy for your portfolio and licensure needs. Food & Nutrition will have your participation on file for seven (7) years.
     
  7. Registered Dietitian Nutritionists (RDNs) and Dietetic Technicians, Registered (DTRs) will need to manually log this activity in the Step 4 CPE Activity Log. It is up to the practitioner to determine which learning needs code is most appropriate for his or her portfolio.


Release Date   12/21/2015
Quiz Expiration Date 12/21/2018
Estimated time to complete activity    2.0 hrs
Quiz CPE credits 2.0 hrs

 

Educational Objectives

This CPE quiz covers the following articles:

  • MCT Oil
  • The Tale of Two Diets
  • Essential Omegas
  • The Cholesterol Conundrum
  • Mediterranean Marvels
  • Research
  • Savor
  • Discover

At the conclusion of this activity, the participant will be able to:

  • Summarize the key points of the oil-free and ketogenic diets.
  • Explain the different uses among the various types of whisks.
  • Describe at least one potential adverse effect of consuming MCT oil.
  • Compare the types, nutrients, uses and curing methods of olives.
  • Provide an example of a blood test marker that is used to measure cardiovascular health.
  • Detail the types of omega-3s, foods in which they are found and recommended amounts to consume.
  • Give a summary of one recently published nutrition/medical study.
  • List two of the vitamins or minerals found in hazelnuts.

 

Name
CDR Registration Number
 

1. This type of whisk is shaped like the coils of a bedspring and is ideal for foaming hot beverages and making pan gravies.

A. French wire whisk
B. Flat whisk
C. Ball whisk
D. Twirl whisk

2. Proponents of the oil-free diet approach believe that all oils are harmful to _______ and that this damaging effect is the precursor to heart disease:

A. Superior vena cava
B. Tricuspid valve
C. Endothelium
D. Purkinje fibers

3. The classic ketogenic diet ratio is ____ percent of calories from fat and ______ percent from protein and carbohydrates combined.

A. 60, 40
B. 90, 10
C. 30, 70
D. 20, 80

4. According to recent NHANES III data, which measure has the most profound effect on mortality?

A. Waist-to-hip ratio
B. Body mass index

5. This phenotype pattern describes having mostly large, more buoyant LDL particles and is linked with good cardiovascular health:

A. Pattern A
B. Pattern B
C. Pattern C
D. Pattern D

6. What influences LDL particle size and density?

A. Genetics
B. Diet
C. Body weight
D. All of the above

7. This is the bitter compound found in olives, which is drawn out during the curing process:

A. Cyanidin
B. Kaempferol
C. Oleuropein
D. Phytic acid

8. Another name for hazelnuts is:

A. Beechnuts
B. Madrones
C. Butternuts
D. Filberts

9. The World Health Organization recommends healthy adults consume 300 to ______ milligrams of EPA and DHA daily.

A. 400
B. 500
C. 800
D. 800

10. True or false: MCT oil and coconut oil are the same.

A. True
B. False

 

 


Answers

1. D
2. C
3. B
4. A
5. A
6. D
7. C
8. D
9. B
10. B - FALSE